„Adoptarea unei alte 'rezoluţii cu sancţiuni' ilegale şi malefice, la iniţiativa SUA, i-a permis RPDC să verifice faptul că drumul pe care a ales să meargă este absolut corect”, susţine Ministerul de Externe nord-coreean într-un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă KCNA, care citează numele oficial al ţării Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC/Coreea de Nord), potrivit Agerpres.

„RPDC îşi va dubla eforturile pentru a-şi spori puterea în scopul de a proteja suveranitatea ţării şi dreptul ei de a exista”, adaugă ministerul.

Consiliul de Securitate a votat în unanimitate luni a opta rezoluţie cu sancţiuni împotriva Phenianului, într-o încercare de a convinge regimul nord-coreean să renunţe la programele sale balistic şi nuclear interzise.

Textul prevede un embargo la exporturile de gaze spre Coreea de Nord, o restricţie privind exporturile de petrol şi produse rafinate, precum şi interzicerea exporturilor de textile din Coreea de Nord.

Ministerul de Externe nord-coreean a calificat rezoluţia drept o "provocare haină vizând să priveze RPDC de drepturile sale legitime la autoapărare şi a sufoca statul său şi populaţia prin intermediul unei blocade economice totale".

Experţii şi-au manifestat scepticismul faţă de acest text, atrăgând atenţia că sancţiunile anterioare nu au împiedicat ca programele nuclear şi balistic să înregistreze progrese remarcabile.

După lansarea a două rachete intercontinentale în iulie, Coreea de Nord a realizat la 3 septembrie cel de-al şaselea său test nuclear, cel mai puternic de până acum. Phenianul susţine că a fost o bombă H, suficient de mică pentru a putea fi montată pe o rachetă.