Tungstenul, utilizat pentru întărirea oţelului din care sunt construite rachetele balistice  şi forezele, s-a scumpit cu peste 50% în ultimele două luni din cauza îngrijorărilor tot mai mari privind reducerea livrărilor din China, de unde vin 80% din producţia mondială. Guvernul chinez este în ofensivă contra minelor poluante şi impune cote de producţie.

„Chinezii încearcă să impună controlul asupra producţiei de tungsten. Folosesc politicile de mediu pentru descurajarea producţiei fără cote“, apreciază Mark Seddon, analist la Argus Consulting. În Europa, preţurile tungstenului au sărit cu 52% începând cu iulie, potrivit Metal Bulletin. Avansul este mai mare decât cele ale principalelor 22 de materii prime urmărite de Bloomberg Commodities Index.

Preţurile cresc de şase luni fără întrerupere, cel mai lung avans începând cu 2012. Uniunea Europeană a clasificat tungstenul ca materie primă „critică“. Pe listele British Geological Survey, tungstenul figurează printre materiile prime importante pentru menţinerea economiei şi stilului de viaţă britanic. China limitează livrările la 91.300 de tone pe an, dar adesea depăşeşte această cota cu 50%, în parte deoarece tungstenul este un produs secundar al minelor în care se exploatează alte metale precum molibdenul.