Parlamentul federal irakian a votat împotriva referendumului de independenţă în Kurdistan

Parlamentul federal irakian a votat împotriva referendumului de independenţă în Kurdistan
Sursa: www.agerpres.ro Foto: iraqinews.com 12.09.2017 13:21
Parlamentul federal irakian a anunţat că a votat marţi împotriva organizării referendumului privind independenţa prevăzut să aibă loc pe 25 septembrie în Kurdistanul iranian, provocând imediat retragerea în semn de protest a membrilor săi kurzi, relatează AFP şi Reuters.

Preşedintele parlamentului, Salim Al-Joubouri, a estimat că votul forului legislativ de la Bagdad vizează menţinerea ''unităţii teritoriului şi a poporului irakian''.

Acest vot, a precizat Al-Joubouri, ''îi impune premierului să ia toate măsurile necesare pentru a apăra unitatea Irakului şi să înceapă un dialog serios'' cu autorităţile regiunii autonome, situată în nordul ţării.

''Parlamentarii kurzi au părăsit sesiunea, dar decizia de a respinge referendumul a fost votată de către o majoritate'', a declarat la rândul său un parlamentar, Mohammed Al-Karbouli, citat de Reuters.

Bagdadul şi premierul irakian Haider Al-Abadi au repetat mereu în ultimele luni că această consultare este contrară Constituţiei.

Referendumul, chiar dacă nu are caracter constrângător, a provocat de asemenea opoziţie din partea Washingtonului, a capitalelor europene şi mai ales a Turciei şi Iranului, ţări vecine cu Irakul, care se tem că un astfel de proces ar putea atrage aspiraţii separatiste pentru minorităţile kurde de pe teritoriul lor.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI