Înconjuraţi de numeroşi colaboratori, Donald şi Melania Trump s-au recules în linişte în grădina Casei Albe la ora locală 08:46 (12:46 GMT), ora la care primul avion de linie deturnat de reţeaua Al-Qaida a intrat într-unul din cele două turnuri World Trade Center (WTC) din New York.

Drapelul american de pe Casa Albă a fost coborât în bernă în memoria victimelor acestor atentate, care au făcut aproape 3.000 de morţi în SUA, dintre care o majoritate covârşitoare în Manhattan. 

Trump, care a participat astfel la prima sa ceremonie dedicată atentatelor de la 11 septembrie 2001 de când a ajuns preşedinte, se va deplasa apoi la Pentagon în compania secretarului Apărării, Jam Mattis.

În acelaşi moment, un minut de reculegere a fost păstrat şi în alte numeroase locuri din SUA, în special la Ground Zero din New York, la capătul căruia a început citirea, în ordine alfabetică, a numelor tuturor victimelor acestor atentate. 

La 11 septembrie 2001, 19 piraţi ai aerului aparţinând Al-Qaida au deturnat patru avioane de linie şi le-au făcut să se prăbuşească în turnurile gemene World Trade Center din New York, în Pentagon, în apropiere de Washington, şi într-o zonă rurală din apropiere de Shanksville, în Pennsylvania.