Alianţa Nord-Atlantică nu a fost implicată direct în criza din Peninsula Coreea, regiune în care tensiunile s-au intensificat după ce Phenianul a efectuat cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear în urmă cu o săptămână. Cu toate acestea, oficialii NATO au cerut în mod repetat Coreei de Nord să renunţe la programele sale nucleare şi balistice.

”Comportamentul nesăbuit al Coreei de Nord reprezintă o ameninţare globală ce necesită un răspuns global la care trebuie să ia parte şi NATO”, a declarat Stoltenberg, într-un interviu acordat duminică pentru BBC.

Întrebat dacă un atac asupra Insulei Guam, ce aparţine Statelor Unite, ar putea declanşa activarea articolului 5 al NATO, ce instituie principiul securităţii colective, secretarul general al Alianţei a precizat că nu va face speculaţii pe marginea aplicării acestui articol.

”În acest moment ne concentrăm pe modul în care putem să contribuim la o rezolvare paşnică a conflictului. Nu există o cale uşoară pentru a soluţiona acestă situaţie dificilă, dar trebuie să continuăm să lucrăm pentru a găsi o soluţie politică şi să continuăm să punem presiune prin sancţiuni economice”, a adăugat secretarul general al NATO.

Şi ministrul Apărării din Marea Britanie, Michael Fallon, şi-a exprimat îngrijorările legate de situaţia din Peninsula Coreea.

”Facem tot ce putem pentru a găsi o soluţie diplomatică pentru că trebuie să evităm un conflict militar. Statele Unite sunt îndreptăţite să îşi apere propriul teritoriu, să îşi apere bazele şi să îşi protejeze oamenii, însă asta ne implică şi pe noi deoarece Londra este mai aproape de Coreea de Nord decât este Los Angeles”, a afirmat ministrul britanic al Apărării.