Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a reuşit să intre în Ucraina

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a reuşit să intre în Ucraina
Sursa: jurnal.md Foto: reuters.com 10.09.2017 21:40
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a reuşit să intre duminică în Ucraina, după ce autorităţile de la Kiev i-au interzis accesul din Polonia cu autobuzul şi cu trenul relatează DPA şi AFP.

Susţinătorii săi din Ucraina au forţat un cordon de militari care îl împiedicau să traverseze frontiera pe jos la Medyka şi l-au tras pe teritoriul ucrainean.

Georgia a cerut Ucrainei arestarea şi extrădarea lui Saakaşvili, acuzat de justiţia de la Tbilisi de abuz de putere.El a fost preşedintele Georgiei timp de 10 ani, începând din 2003, inclusiv în timpul războiului cu Rusia din 2008. După ce şi-a părăsit ţara, el a obţinut cetăţenia ucraineană şi a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odessa. El a demisionat din acest post în noiembrie 2016, acuzându-l pe preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, că-i jefuieşte pe ucraineni. Poroşenko i-a retras în iulie 2017 cetăţenia ucraineană, făcându-l apatrid, deoarece Saakaşvili îşi pierduse deja şi cetăţenia georgiană. Acum el vrea să revină în Ucraina pentru a încerca să redobândească cetăţenia acestei ţări.

ULTIMELE ŞTIRI