Începând de la ora locală 18,00 (22,00 GMT), ochiul uraganului, localizat la mai puţin de 100 km nord de staţiunea Varadero (centru-vest), a luat direcţia nord-vest şi a început să se îndepărteze de coastele cubaneze, a anunţat meteorologul cubanez Jose Rubeira la televiziunea de stat, confirmând ultimul raport al Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.

Spre ora 00,00 (04,00 GMT), ochiul uraganului Irma ar urma să se afle în mijlocul strâmtorii Florida iar acesta ar putea lovi coastele Floridei în jurul orei 06,00 (10,00 GMT) duminică, a adăugat el.

Până duminică după-amiaza, Havana şi provinciile vecine Mayabeque şi Artemisa, din vestul ţării, ar urma să suporte în continuare efectele Irma, cu o puternică hulă şi valuri de până la opt metri.

Apărarea civilă a plasat cele trei provincii în starea de alarmă, nivelul maxim al dispozitivului de alertă cubanez.

Irma, acum de categorie 3, este primul uragan de o asemenea forţă al cărui ochi a lovit direct insula din 1932. Potrivit autorităţilor cubaneze, el a "afectat grav" provinciile centrale Camagüey şi Ciego de Avila în ultimele 24 de ore, şi în special şirul de insuliţe turistice ale acestora ("cayos"), de-a lungul litoralului, care rămâneau rupte de lume sâmbătă seara.

Primele bilanţuri ale uraganului fac referire la pagube materiale foarte importante, însă niciun deces nu a fost înregistrat oficial pe insulă.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a reamintit sâmbătă populaţiei "enorma putere distructivă" a uraganului Irma şi a cerut tuturor celor aflaţi pe traiectoria acestuia să urmeze instrucţiunile autorităţilor şi să plece din calea furtunii, transmite EFE.

"Proprietatea poate fi înlocuită, dar vieţile nu ! Siguranţa trebuie să fie pe primul loc", a spus Trump, la începutul unei reuniuni a cabinetului său la Camp David, dând asigurări că administraţia sa va urmări continuu evoluţia uraganului Irma şi va fi în permanentă comunicare cu autorităţile statale şi locale.