Delcy Rodriguez, liderul formaţiunii de guvernământ Partidul Socialist Unit din Venezuela, a declarat că un decret aprobat în unanimitate de Adunare interzice membrilor Parlamentului (Adunarea Naţională) de la Caracas să iniţieze vreo acţiune care ar interfera cu legile votate de Adunarea Constituantă.

Liderii Parlamentului au votat anterior să nu recunoască decretele Adunării Constituante.

Marţi, Curtea Supremă, controlată de simpatizanţi ai formaţiunii de guvernământ, a condamnat un primar din zona oraşului Caracas la 15 luni de închisoare pentru că nu ar fi luat măsuri împotriva protestatarilor antiguvernamentali.

Înainte de a se proclama drept instituţia aleasă supremă, Adunarea Constituantă s-a declarat solidară cu preşedintele Nicolas Maduro, l-a demis pe procurorul şef, după ce oficialul a criticat Guvernul, şi a înfiinţat o "comisie a adevărului" despre care se crede că va viza adversarii lui Maduro.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste 100 de manifestanţi. Opoziţia îl mai acuză pe liderul de la Caracas că apelează la manevre politice pentru a evita declanşarea de alegeri anticipate şi pentru a acumula şi mai multă putere.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a anunţat, marţi, că forţele de securitate venezuelene au folosit forţa excesivă pentru a suprima protestele de stradă, au ucis zeci de oameni şi au reţinut în mod arbitrar aproximativ 5.000 de persoane începând din luna aprilie.