Prima vizită a unui Papă în Rusia, în curs de pregătire, anunţă secretarul de stat al Vaticanului

Prima vizită a unui Papă în Rusia, în curs de pregătire, anunţă secretarul de stat al Vaticanului
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: EPA 09.08.2017 17:11
Numărul doi al Vaticanului, secretarul de stat Pietro Parolin, care va efectua o vizită la Moscova între 20 şi 24 august, va evoca eventualitatea unei vizite oficiale a Papei Francisc în Rusia, ceea ce ar constitui o premieră istorică, potrivit unui interviu publicat în ediţia de miercuri a cotidianului Corriere della Sera, relatează AFP.

'Pregătirea unei eventuale vizite a Suveranului Pontif în Rusia se numără printre obiectivele vizitei mele', a indicat pentru publicaţia italiană secretarul de stat al Vaticanului.

Într-un interviu acordat în luna martie ziarului german Die Zeit, Papa Francisc, întrebat în legătură cu proiectele sale de călătorii internaţionale, a declarat: 'Nu pot să merg în Rusia, deoarece ar trebui să merg de asemenea în Ucraina'.

Parolin nu a pus la îndoială acest aspect. El urmează să fie primit la Moscova de preşedintele rus Vladimir Putin şi va avea întrevederi cu înalţi reprezentanţi religioşi, între care Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii.

'În acest moment istoric în care asistăm la o creştere a tensiunilor şi conflictelor în diverse părţi ale lumii, pacea constituie pentru Papa Francisc şi pentru mine personal o prioritate clară şi inevitabilă', a subliniat secretarul de stat al Vaticanului.

Sfântul Scaun nutreşte 'un interes particular' pentru vasta zonă a Europei Orientale, care 'în afară de bogate tradiţii culturale şi religioase are un rol în căutarea unei mai bune stabilităţi a continentului şi a unei mai bune unităţi, inclusiv în relaţiile Est-Vest', a subliniat el.

'După perioada de opoziţie ideologică, ce evident că nu poate dispărea peste noapte, şi cu noi orizonturi deschise de la încheierea Războiului Rece, este important să se profite de toate ocaziile pentru a încuraja respectul, dialogul şi colaborarea reciproce în vederea promovării păcii', a subliniat responsabilul de la Vatican.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI