VIDEO

Cum se aude explozia unei bombe atomice

Cum se aude explozia unei bombe atomice
Sursa: jurnal.md/digi24.ro Foto: captură 09.08.2017 22:24
Cu toţi ştim cum arată explozia unei bombe atomice - celebrul nor sub formă de ciupercă, silenţios, într-o fotografie alb negru - însă sunetul exploziei este mai puţin cunoscut, scrie The Atlantic.Motivul pentru care nu ştim cum sună explozia unei bombe atomice este de înţeles. Focoasele nucleare au fost folosite de puţine ori în luptă, au fost testate mai des, dar în anii în care tehnologia de înregistrare a imaginilor şi sunetelor nu era atât de avansată ca acum.

De două ori au fost folosite armele nucleară în luptă. Japonia a comemorat astăzi 72 de ani de la atacul nuclear de la Nagasaki, ultima oară în istorie când o armă atomică a fost folosită în luptă. În urmă cu treizile a fost comemorat atacul de la Hiroshima.

Mii de oameni, inclusiv înalţi oficiali japonezi, au luat parte la o ceremonie solemnă organizată în Parcul Păcii din oraş. Printre cei prezenţi au fost şi rude ale victimelor de atunci.

Premierul Japoniei a făcut apel la întreaga lume să renunţe la armele nucleare, în timp ce primarul din Nagasaki a spus că lumea devine din ce în ce mai tensionată în legătură cu bombele atomice şi că se răspândesc temerile că aceste arme ar putea fi folosite din nou în război.

Cel puţin 40.000 de oameni au murit în atacul nuclear din 1945 asupra portului Nagasaki. Şase zile mai târziu, Japonia se preda necondiţionat.

„Aproape nimeni din Hiroshima nu îşi aduce aminte vreun zgomot făcut de bombă”, relata un jurnalist american după atacuri.

Testul unei bombe atomice din martie 1953, pe platoul Yucca, este printre puţinele în care a fost înregistrat cu sonor. Ce se aude când explodează o bombă atomică? Întâi se vede o lumină puternică, se aude o bubuitură puternic şi apoi un vuiet asurzitor.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI