Irak: 27 de condamnări la moarte pentru un masacru comis de Statul Islamic la o bază militară din Tikrit în 2014

Irak: 27 de condamnări la moarte pentru un masacru comis de Statul Islamic la o bază militară din Tikrit în 2014
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: AP 08.08.2017 17:02
Un tribunal irakian a condamnat miercuri la moarte 27 de bărbaţi găsiţi vinovaţi de participare la masacrarea a sute de recruţi, în majoritate şiiţi, în apropiere de Tikrit, la nord de Bagdad, în iunie 2014, într-unul din cele mai atroce acte de violenţă comise de Statul Islamic (SI) în primele zile ale ofensivei sale, informează DPA şi Xinhua.

În iunie 2014, bărbaţi înarmaţi membri sau afiliaţi SI au capturat sute de recruţi reuniţi la Camp Speicher, o fostă bază militară americană. Recruţii au fost apoi executaţi unul câte unul, după cum s-a văzut în imaginile de propagandă difuzate de jihadişti.

Unele cadavre au fost aruncate în fluviul Tigru, care traversează oraşul Tikrit, dar majoritatea au fost îngropate în gropi comune.

Sentinţele pronunţate marţi de Înaltul Consiliu Judiciar din Irak pot fi contestate în faţa Curţii de Casaţie.

Alţi 25 de inculpaţi judecaţi în acelaşi proces au fost eliberaţi din lipsă de probe.

În 2016, autorităţile irakiene au executat 36 de persoane condamnate pentru atacul asupra acestei baze, cunoscută şi drept Academia Aerului Tikrit.

Statul Islamic anunţa la acea vreme că a executat 1.700 de soldaţi şiiţi care se predaseră grupării sunnite jihadiste în bază, şi că 800 de militari sunniţi fuseseră 'graţiaţi'.

ONG-ul Human Rights Watch a estimat la 770 numărul soldaţilor irakieni ucişi.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI