Cele două tinere, Maria Aliohina şi Olga Borissova, au anunţat pe Twitter arestarea lor, fiind acuzate că au manifestat fără autorizaţie.

Această manifestaţie, la care ele au fost singurele participante, a avut loc duminică pentru susţinerea lui Oleg Sentsov, care execută la Iakutsk o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru ''terorism'', după ce a fost arestat în Crimeea la scurt timp după anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia în 2014.

Condamnarea lui ''este una dintre principalele afaceri politice din istoria ţării noastre'', a scris Maria Aliohina, care a postat duminică un videoclip şi câteva fotografii ale acţiunii lor.

Împreună cu Olga Borissova, Aliohina a desfăşurat pe un pod din Yakutsk un banner mare, alb, având înscrise cu roşu cuvintele ''Free Sentsov'' (Eliberaţi-l pe Sentsov), înainte de a aprinde fumigene albastre şi roşii. Tinerele purtau măşti colorate, semn caracteristic al grupului Pussy Riot.

Ministrul de externe ucrainean, Pavlo Klimkin, a lăudat acţiunile lor pe reţelele sociale.

Pussy Riot este un grup punk rock feminist din Rusia, fondat la Moscova în august 2011, cu o componenţă variabilă de aproximativ 11 membre. Maria Aliohina şi alte două membre ale grupului, Nadezhda Tolokonnikova şi Yekaterina Samutsevich, au fost arestate şi închise în Siberia din martie 2012 până în decembrie 2013, pentru că au participat, timp de mai puţin de un minut, la o "rugăciune punk" împotriva preşedintelui Putin în catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova în 2012.