Navalnîi a fost sancţionat de un tribunal moscovit să achite o amendă în valoare de 300.000 de ruble (aproximativ 4.200 de euro), la fel şi principalul său consilier, Leonid Volkov, în timp ce un alt membru al echipei sale de campanie, Nikolai Liaskin, a fost amendat cu 250.000 de ruble.

Cei trei au fost găsiţi vinovaţi de încălcarea regulilor de organizare a evenimentelor publice, reproşându-li-se că au chemat prin videoclipuri difuzate pe internet simpatizanţii lui Navalnîi să iasă în stradă în 8 şi 9 iulie, în special, pentru distribuirea de pliante de campanie trecătorilor.

Zeci de susţinători ai lui Aleksei Navalnîi, care intenţionează să candideze împotriva lui Vladimir Putin la prezidenţialele din martie viitor, au fost arestaţi de către poliţie în timpul acestor două zile.

Opozantul rus a executat în acest an două pedepse scurte de detenţie administrativă pentru organizarea la sfârşitul lunii martie şi la mijlocul lunii iunie a unor ample manifestaţii anticorupţie pe întreg teritoriul Rusiei, interzise de autorităţi. El a fost ţinta a numeroase atacuri, între care unul cu un dezinfectant verde, care i-a fost aruncat în ochi, ceea ce a necesitat un tratament oftalmologic în Spania. Dar, de asemenea, numeroase procese judiciare ce îl vizează sunt destinate să îi tempereze ambiţiile, potrivit susţinătorilor săi.

Viitorul său politic rămâne incert. Comisia Electorală Centrală din Rusia a decis în luna iunie că Navalnîi nu poate să se prezinte la alegerile prezidenţiale împotriva lui Vladimir Putin în martie viitor, din cauza unei condamnări pentru deturnare de fonduri.