''În regiunea Val Bondasca, opt persoane care se aflau la faţa locului în momentul producerii alunecării de teren nu au putut fi găsite'' până în acest moment, a precizat într-un comunicat Poliţia din cantonul Grisons, care este de părere că acele persoane participau la o drumeţie montană în momentul producerii accidentului.

Dintre cele opt persoane, dispariţia a şase dintre ele a fost semnalată Poliţiei de rudele acestora. Operaţiunile de căutare s-au intensificat în noaptea de miercuri spre joi.

Potrivit cotidianului elveţian Blick, care citează un purtător de cuvânt al Poliţiei, telefoanele mobile nu au semnal în toate zonele din acea regiune. "Sperăm că acesta este motivul pentru care nu am putut să contactăm persoanele dispărute", a explicat purtătorul de cuvânt Markus Walser."La ora actuală, specialiştii în operaţiuni de salvare efectuează zboruri pentru a localizarea alpiniştilor aflaţi în zonă", a precizat Poliţia.

Autorităţile au implementat o zonă de excludere a traficului aerian cu o rază de 5 kilometri, pentru a uşura activitatea detaşamentelor de salvare.

Într-o primă etapă, Poliţia a anunţat că accidentul nu s-a soldat cu răniţi.

Alunecarea de teren s-a produs miercuri, la ora locală 09:30 (07:30 GMT). O masă stâncoasă s-a desprins din masivul Piz Cengalo şi a căzut într-o vale în spatele unui mic sat, Bondo, aflat în cantonul Grisons. Scurgerea de noroi s-a întins atunci până la intrarea în localitate.

Poliţia a decis evacuarea satului, pentru a evita situaţia în care alte alunecări de teren sau scurgeri de noroi ar urma să se producă. În total, 100 de persoane au fost evacuate, inclusiv cu elicopterul. Două refugii alpine au fost de asemenea evacuate.

Localnicii au fost cazaţi în hotelurile din apropiere, în special în satul Castasegna, aflat în apropiere de graniţa cu Italia.

În total, 12 locuinţe au fost avariate sau distruse, potrivit Poliţiei. Drumul principal din valea aflată la sud de Grisons, care asigură legătura între Stampa şi Castasegna, a fost închis pentru traficul auto.Rezidenţii nu pot să se întoarcă la locuinţele lor până când autorităţile nu vor emite un nou ordin. O reevaluare a situaţiei are loc joi, începând cu ora locală 15:00 (13:00 GMT).

O alunecare de teren masivă s-a produs în 2012 în masivul Piz Cengalo. Aproape 4 milioane de metri cubi de roci s-au desprins din formaţiunea stâncoasă, reprezentând echivalentul a 4.000 de locuinţe individuale. Pietrele au căzut într-o vale nelocuită.

În urma incidentului, un sistem automatizat de alarmă a fost instalat în regiune. Sistemul a funcţionat corect miercuri dimineaţă.

În Elveţia, cea mai recentă alunecare de teren mortală datează din noiembrie 2014: doi morţi şi patru răniţi, după prăbuşirea unei clădiri în Davesco-Soragno din cantonul Tessin.

În octombrie 2000, 12 persoane au murit şi alte patru au fost date dispărute, după inundaţii şi alunecări de teren ce s-au produs în regiunea elveţiană Valais.