Mohamed Houli Chemlal, în vârstă de 21 de ani, a afirmat că celula formată din 12 membri planificase să comită atacuri cu bombă ce vizau mai multe clădiri din oraşul spaniol renumit pentru arhitectura sa, a scris El Mundo, citând anchetatori.

Planurile teroriştilor au fost împiedicate atunci când în locuinţa din Alcanar în care aceştia fabricau bombe s-a produs o explozie. Anchetatorii au găsit acolo 120 de canistre de gaz pe care teroriştii intenţionau să le folosească pentru a construi bombe artizanale.

Mohamed Houli Chemlal a fost arestat de poliţie după ce a fost rănit în explozia produsă în locuinţa din Alcanar, la sud-vest de Barcelona, cu o zi înainte de atacul comis cu o furgonetă ce a intrat în mulţime pe bulevardul Las Ramblas din Barcelona în care au fost ucise 14 persoane.

Un judecător din Madrid a decis marţi menţinerea în custodie fără drept de cauţiune a lui Chemlal şi a lui Driss Oukabir, 28 de ani, acuzaţi de terorism şi crimă.

Oukabir a mărturisit că a închiriat camioneta şi un alt vehicul pentru atacul de la Barcelona, însă a susţinut că a crezut că prietenii lui doreau să se mute.

Sahal el Karib, 34 de ani, a fost reţinut pentru încă 72 de ore, în timp ce Mohamed Allaa, 27 de ani, proprietarul maşinii folosite în atacul din oraşul Cambrils, a fost eliberat din lipsă de dovezi. Ambii au negat orice implicare în complot.