Jim Mattis a avertizat că lupta împotriva grupării militante este departe de a se fi încheiat.

'Zilele Statului Islamic sunt cu siguranţă numărate, însă lupta nu s-a încheiat şi nu se va încheia în curând', le-a spus Mattis jurnaliştilor la Amman.

Forţele de securitate irakiene au lansat duminică o ofensivă pentru cucerirea oraşului Tal Afar, ultimul lor obiectiv în campania susţinută de Statele Unite pentru învingerea militanţilor SI, a declarat premierul irakian Haider al-Abadi.

Oficiali americani au declarat sub rezerva anonimatului că Mattis, care se va întâlni cu Abadi şi cu ministrul apărării irakian Arfan Al-Hayali, va discuta despre viitorul forţelor americane în Irak după cucerirea oraşelor aflate sub controlul SI şi rolul pe care acestea l-ar putea juca în stabilizarea operaţiunilor.

Totodată, oficialii au afirmat că, în timp ce oraşele mari precum Mosul au fost în mare măsură eliberate de militanţii SI, există îngrijorări legate de capacitatea forţelor irakiene de a menţine controlul asupra teritoriilor cucerite.

Brett McGurk, reprezentantul special al SUA în cadrul coaliţiei împotriva SI, le-a spus jurnaliştilor că, deşi lupta pentru preluarea Tal Afar va fi dificilă, forţele irakiene au cucerit 235 de km pătraţi în primele 24 de ore de la lansarea operaţiunii.