Tal Afar este unul din ultimele bastioane deţinute în Irak de SI care a avut controlul asupra acestuia timp de peste trei ani.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că, potrivit coordonatorului umanitar al Naţiunilor Unite pentru Irak, Lise Grande, unele "familii au mers până la 20 de ore într-o căldură extremă pentru a părăsi Tal Afar, lipsit de hrană şi apă".

"Aproape 40.000 de persoane au părăsit deja regiunea", a continuat Stephane Dujarric. ONU şi ONG-urile cu care colaborează "nu ştiu câte persoane se mai află în zonele de luptă, dar se aşteaptă ca alte mii de oameni să fugă în zilele şi săptămânile care urmează", a adăugat el.

"S-a primit mai puţin de jumătate din cele 980 de milioane de dolari pentru ajutoare umanitare în acest an în Irak", a ţinut să menţioneze purtătorul de cuvânt, atrăgând atenţia că lucrătorii umanitari nu vor putea ajuta populaţia dacă nu sunt furnizate fonduri suplimentare.

Forţele irakiene au cucerit luni de la SI mai multe sate din vecinătatea oraşului Tal Afar. Obiectivul forţelor proguvernamentale, suţinute de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, este de a se poziţiona pe toate axele în jurul localităţii pentru a încercui complet fieful jihadist, au informat AFP comandanţi de pe teren.