Acesta a reuşit să fugă de la locul atentatului şi este în continuare dat în urmărire, dar nu se ştie dacă se mai află pe teritoriul Spaniei, conform portalului francez 20Minutes.

Chiar dacă numele fugarului nu este menţionat în postarea poliţiei catalane, un responsabil al Ministerului de Interne din Catalonia, Joaquim Forn, a declarat la postul de radio local: "totul duce la ideea că Younes Abouyaaqoub se afla la volanul camionetei".

Conform Reuters, anchetatorii consideră că Younes Abouyaaqoub, un tânăr de 22 de ani născut în Maroc, se afla la volanul camionetei implicate în atacul din Barcelona. Se presupune că el făcea parte dintr-o reţea de 12 persoane.

Poliţia caută, de asemenea, o furgonetă albă Renault Kangoo care ar fi putut trece graniţa în Franţa, indică portalul 20Minutes.

Acest marocan de 22 de ani, a cărui fotografie a fost făcută publică, este căutat în toată ţara şi pe teritoriul Europei, fără ca poliţia să poată spună precis dacă este sau nu în viaţă.

La câteva ore după atacul din Barcelona, un autoturism Audi A3 a intrat în plin într-un grup de pietoni pe faleza din staţiunea balneară Cambrils, situată la sud de capitala catalană. Unul din cei cinci ocupanţi ai autoturismului — care aveau asupra lor centuri explozive false, un topor şi cuţite — a înjunghiat apoi mortal o femeie. Toţi cei cinci atacatori au fost ucişi de poliţie.

Autorii celor două atentate, care au fost revendicate de Statul Islamic, făceau parte dintr-o celulă jihadistă de 12 persoane. Aceştia se pregăteau să comită "în scurt timp unul sau mai multe atentate", dar planurile lor au fost date peste cap după o explozie accidentală care a distrus locuinţa din Alcanar, 200 km sud-vest de Barcelona, de unde pregăteau atacurile, potrivit şefului poliţiei catalane Josep Lluis Trapero. Anchetatorii cred că explozia i-a făcut pe terorişti să se grăbească şi să recurgă la vehicule în atentatele de la Barcelona şi Cambrils.

Patru suspecţi se aflau în custodia poliţiei luni. Dintre cei cinci atacatori ucişi la Cambrils, au fost identificaţi trei de naţionalitate marocană. Alţi trei suspecţi: Younes Abouyaaqoub şi doi indivizi ar fi putut deceda în explozia din Alcanar, conform AFP.

Mai mulţi membri ai celulei, între care imamul Abdelbaki As Satty, locuiau la Ripoll, un oraşel la poalele Munţilor Pirinei, la nord de Barcelona.