Forţele Democrate Siriene (SDF), a alianţă de miliţii dominată de gruparea kurdă YPG, consideră că Statele Unite au un "interes strategic" să rămână în Siria şi să lege relaţii strânse cu regiunea kurdă din nordul ţării.

"Au o politică strategică pentru deceniile care urmează. Pe termen lung vor fi acorduri militare, economice şi politice între conducerea zonelor nordice (ale Siriei) … şi administraţia SUA", a declarat Talal Silo, un purtător de cuvânt al SDF.

Coaliţia antiteroristă coordonată de SUA a desfăşurata forţe la câteva locaţii din nordul Siriei, inclusiv o bază aeriană în apropierea oraşului Kobani. Coaliţia a sprijinit ofensiva SDF împotriva Stat Islamic cu raiduri aeriene, bombardamente de artilerie şi acţiuni ale forţelor speciale.

Colonelul Ryan Dillon, purtătorul de cuvânt al coaliţiei, a declarat că "mai este mult de luptat, chiar după ce ISIS (Stat Islamic) este înfrânt la Raqqa".

"Misiunea noastră (...) este să înfrângem ISIS în zonele desemnate din Irak şi Siria şi să stabilim condiţiile pentru operaţiunile ulterioare, cu scopul creşterii stabilităţii regionale", a adăugat Dillon.

SDF şi YPG domină o porţiune semnificativă din nordul Siriei, unde autorităţile locale kurde au preluat puterea după declanşarea conflictului sirian în anul 2011.

Pe de altă parte, sprijinul SUA pentru forţele kurde siriene reprezintă un subiect major de dispută cu Turcia, un alt aliat american. Ankara considerând YPG drept o ramură a mişcării separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată drept teroristă în SUA, UE şi Turcia.

Talal Silo a sugerat că în nordul Siriei ar putea fi amplasată o nouă bază pentru forţele americane din regiune. "Poate ar putea fi o alternativă la baza lor din Turcia", a completat oficialul SDF, făcând referire la baza aeriană de la Incirlik din sudul Turciei.