Cei doi au fost reţinuţi în Israel la începutul acestei săptămâni pentru o serie de acuzaţii, printre care spălare de bani, obstrucţionarea justiţiei şi dare de mită, în urma unei anchete comune a autorităţilor elveţiene şi americane. Alte câteva persoane au fost arestate, printre care preşedintele actual al companiei de telecomunicaţii Bezeq, David Ganot.

Purtătoarea de cuvânt a poliţiei israeliene, Luba Samri, a declarat că Beny Steinmetz, un magnat în domeniul exploatării minelor de diamant, stabilit la Geneva, şi Tal Silberstein, fost consilier al cancelarului austriac Christian Kern (şi al mai multor politicieni români, printre Traian Băsescu, Vasile Blaga, Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu – n.r.), au ajuns la un acord cu privire la locul eliberării lor din arest. Cei doi vor fi eliberaţi vineri.

Steinmetz a mai fost arestat pe 19 decembrie 2016 şi acuzat de plata a milioane de dolari drept mită în Republica Guineea în schimbul facilitării intereselor sale de afaceri în această ţară. El a fost plasat sub arest la domiciliu şi eliberat ulterior. Potrivit revistei Forbes, averea sa este estimată la 1,02 miliarde dolari, ceea ce îl face unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel.

Tribunalul Rishon Letzion a aprobat acordul cu poliţia şi prin urmare nu va avea loc o şedinţă a instanţei în legătură cu arestarea celor doi, a precizat purtătoarea de cuvânt a poliţiei israeliene.

Cotidianul israelian Haaretz a relatat marţi că arestarea miliardarului israelian Beny Steinmetz, în baza unor suspiciuni care includ frauda şi spălarea de bani, are legătură cu un dosar în cazul lui în România.

În cursul audierii privind arestul preventiv al lui Steinmetz, ce a avut loc luni la Tribunalul Rishon Letzion, ofiţerul de investigaţii Avshalom Ahrak a afirmat că acuzaţiile împotriva lui se referă, de asemenea, la presupuse infracţiuni în România.

În martie 2006, Steinmetz a fost inculpat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România pentru complicitate la spălare de bani, trafic de influenţă şi formarea unui grup infracţional organizat, împreună cu alţi 13 suspecţi, inclusiv Tal Silberstein.