Faisal Mekdad, adjunctul ministrului sirian de Externe, a anunţat, miercuri, că forţele regimului de la Damasc au descoperit substanţele chimice de provenienţă americană şi britanică în depozite de armament abandonate de către militanţii sirieni.

Întrebat dacă recentele descoperiri de substanţe chimice reprezintă o încălcare a convenţiei privind armele chimice, oficialul rus a răspuns: "Desigur, însă trebuie să avem dovezi care să demonstreze".

Nebenzia a mai adăugat că ONU şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice ar putea ancheta aceste informaţii.

Un reprezentant al misiunii permanente a Marii Britanii la ONU a declarat că Londra nu a transferat forţelor implicate în conflictul din Siria niciun fel de arme letale, inclusiv chimice.

Pe data de 4 aprilie, un atac cu gaz sarin a provocat decesul a 58 de persoane, în oraşul Khan Sheikhoun din provincia siriană Idlib. Statele Unite au lansat un bombardament cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacţie la atacul chimic de la Khan Sheikhoun. Statele occidentale au acuzat Damascul că ar fi comis atacul cu arme chimice asupra oraşului controlat de rebeli, lucru negat cu vehemenţă de regimul sirian.

Mekdad a mai spus că investigaţia desfăşurată de către guvernul Siriei privind atacul chimic din luna aprilie a arătat că incidentul a fost pus în scenă de către militanţi, în conformitate cu un scenariu elaborat anterior.