"Turcia este singura ţară care îi primeşte cu hotărâre pe cei care fug de moarte. Europa nu trebuie să ridice ziduri împotriva imigranţilor, ci să construiască poduri pentru ei. Acesta este un test de umanitate", a spus Celik, prin intermediul unei postări pe contul de Twitter.

Ministrul turc a comentat şi o pedeapsă cu închisoarea dată unui agricultor francez care a ajutat solicitanţii de azil. Omer Celik a spus că au existat mai multe astfel de cazuri în Europa, iar cei care doresc să-i ajute pe imigranţi sunt împiedicaţi să facă acest lucru. El a atras atenţia, de asemenea, asupra maltratării imigranţilor aflaţi în centrul pentru refugiaţi din oraşul francez Calais.

Omer Celik s-a referit şi la remarcile ministrului austriac de Externe, Sebastian Kurz, care i-a cerut omologului său italian să le permită accesul imigranţilor care sosesc ilegal pe insulele Italiei.

"Încă există ţări care îşi închid graniţele cu garduri şi forţe armate. Îşi întorc spatele asupra oamenilor care fug de moarte. Europa ar trebui să fie deschisă, sigură şi să ofere imigranţilor modalităţi echitabile, în loc să îi izoleze. Problema refugiaţilor trebuie să fie ceva de gestionat, nu de combătut", a spus Celik.

Ministrul turc pentru Afaceri Europene consideră că sunt puţine ţări care depun toate eforturile pentru a rezolva problema refugiaţilor.

"Turcia, în încercarea de a-şi îndeplini responsabilitatea morală şi politică [asupra refugiaţilor], nu a putut vedea Europa ca un partener puternic. Şi, în mod similar, nu a primit niciun sprijin puternic din partea lumii islamice şi din alte zone învecinate", a mai spus Celik.