Evaldas Rimasauskas a fost acuzat în martie de Statele Unite de fraudă electronică şi spălare de bani între anii 2013 şi 2015, infracţiuni pasibile fiecare cu o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.
    
Rimasauskas va fi predat Statelor Unite în 10 zile, a declarat procuratura generală lituaniană pentru Reuters. El a făcut apel împotriva unei decizii de extrădare în iulie.
    
Rimasauskas a sustras de la Google 23 de milioane de dolari şi 99 milioane de la Facebook, a precizat instanţa lituaniană într-un comunicat.
    
Curtea a declarat că Rimasauskas şi complicii săi s-ar fi dat drept reprezentanţi ai producătorului taiwanez Quanta Computer Inc., un furnizor al Google şi Facebook. Ei ar fi folosit apoi e-mailuri pentru a convinge ambele companii americane să transfere banii datoraţi producătorului către conturi controlate de o companie letonă cu acelaşi nume, a declarat instanţa.
    
Google a transferat apoi banii într-un cont al unei bănci din Letonia controlate de compania letonă frauduloasă şi Facebook într-un cont similar al unei bănci din Cipru, a mai afirmat instanţa.