Coreea de Sud, care găzduieşte peste 28.000 de militari americani, a renunţat la dezvoltarea propriului program nuclear în urma unui acord semnat cu SUA în 1974, prin care Washingtonul oferea o "umbrelă atomică" în caz de agresiune.

Însă, în contextul intensificării ameninţărilor Phenianului, presa sud-coreeană şi unii membri ai opoziţiei conservatoare militează pentru dezvoltarea de către Coreea de Sud a propriilor arme nucleare.

Experţii estimează că Seulul ar putea dezvolta un dispozitiv atomic în doar câteva luni în cazul în care s-ar decide acest lucru.

"Acum este timpul să reevaluăm armamentul nuclear", se afirmă într-un editorial publicat vineri în cotidianul Korea Herald, în care se recomandă Washingtonului să desfăşoare arme nucleare tactice în Coreea de Sud dacă nu vrea ca Seulul să-şi dezvolte propriul arsenal atomic.

Statele Unite au amplasat arme atomice în Coreea de Sud în timpul Războiului Rece, însă acestea au fost retrase în anul 1991, atunci când Phenianul şi Seulul au căzut de acord să denuclearizeze Peninsula Coreea.

Ulterior, Phenianul a efectuat un prim test nuclear în 2006, iar în 2009 a abandonat în totalitate tratatul.

Un conflict între regimul de la Phenian şi Statele Unite ar avea consecinţe devastatoare pentru Coreea de Sud, în condiţiile în care Seulul este în raza de acţiune a forţelor de artilerie convenţională.

"Trebuie să avem propriile opţiuni militare pentru a zdrobi Nordul", se afirmă într-un editorial publicat în cotidianul Korea Economic Daily, în care se militează pentru un arsenal nuclear care să asigure "un echilibru al terorii" care ar trebui să prevină un atac nord-coreean.

Totuşi, dezvoltarea de arme nucleare ar putea amplifica tensiunile cu Phenianul, fapt ce ar face şi mai improbabile negocierile între cele două Corei.