Libia interzice accesul în apele ei teritoriale a navelor ONG-urilor care salvează imigranţi

Libia interzice accesul în apele ei teritoriale a navelor ONG-urilor care salvează imigranţi
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap.com 10.08.2017 20:49
Marina militară libiană a anunţat joi crearea în largul coastelor Libiei a unei zone de căutare şi salvare, unde va fi interzis accesul navelor străine care nu au fost autorizate în prealabil, decizie ce vizează în special navele ONG-urilor care patrulează în apele teritoriale libiene pentru salvarea migranţilor, relatează AFP.

Libia a declarat ''oficial o zonă de căutare şi salvare'', a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, generalul Abdelhakim Bouhaliya, comandant al bazei navale din Tripoli. ''Nicio navă străină nu are dreptul să intre în zonă, cu excepţia celor autorizate de autorităţile libiene'', a subliniat el.

Un purtător de cuvânt al marinei, generalul Ayoub Kacem, a precizat că decizia vizează explicit 'ONG-urile care pretind că doresc să salveze migranţii clandestini în scopuri umanitare'.

Traficanţii profită de haosul din Libia, de la căderea regimului colonelului Muammar Gaddafi în 2011, şi ajută în fiecare an zeci de mii de migranţi să ajungă în Italia în schimbul unor importante sume de bani.

Având o dotare precară, marina libiană controlată de guvernul recunoscut de ONU nu este în măsură să securizeze frontierele maritime ale Libiei şi a solicitat recent ajutorul Italiei, care a iniţiat o misiune de sprijin în apele teritoriale libiene.

''Prin acest anunţ dorim să transmitem un mesaj clar tuturor celor care aduc atingere suveranităţii Libiei şi nu respectă gărzile de coastă şi marina'', a declarat generalul Ayoub Kacem. ''Trebuie să respectaţi voinţa noastră' şi 'să obţineţi autorizarea statului libian chiar pentru operaţiunile de salvare'', a afirmat el adresându-se ONG-urilor.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI