Această informaţie apare la o zi după ce un putător de cuvânt al Armatei nord-coreene a declarat că Phenianul "analizează cu atenţie" planul unei lovituri asupra insulei americane Guam din vestul Pacificului.

”Rachetele Hwasong-12, care vor putea fi lansate de Armata nord-coreeană, vor traversa provinciile japoneze Shimane, Hiroshima şi Koichi. Ele vor zbura 3.356 de kilometri pentru o mie de secunde şi vor cădea la 30-40 de kilometri distanţă de Guam”, se arată în raportul prezentat de presa de stat de la Phenian, care îl citează pe generalul Kim Rak Gyom.

Cu câteva ore mai devreme, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat că ”acţiunile Phenianului vor fi depăşite masiv de cele americane şi ar pierde orice cursă a înarmării şi orice conflict ar iniţia”.

"Coreea de Nord trebuie să renunţe la orice analizare a vreunei acţiuni care ar conduce la sfârşitul regimului şi la distrugerea propriului popor", a adăugat Mattis, în contextul în care Phenianul a ameninţat că ar putea ataca Statele Unite, inclusiv Insula americană Guam, situată în Oceanul Pacific.

Eddie Calvo, guvernatorul Guamului, a minimizat ameninţarea nord-coreeană în privinţa unui posibil atac asupra insulei, adăugând că teritoriul SUA ”este pregătit pentru orice eventualitate.