Carisma bine articulată pe tema disidentului a lui Navalnîi este cea care a făcut din demascarea civică a corupţiei din Rusia un capital politic covârşitor, însă efortul organizatoric al „bărbosului” Volkov este cel care a reuşit să îl facă vizibil pe avocatul de 41 de ani, educat la Yale, în provincia rusească, vitală în scenariul victoriei şi unde dominaţia de aproape două decenii a lui Vladimir Putin este greu de spart.

Evident, scrie Marc Bennettss, autorul articolului, Leonid Volkov nu a scăpat de micile incursiuni în celulele din secţiile de poliţie din Moscova, ridicat pe sus de la diverse proteste organizate de Navalnîi, dar, chiar şi aşa, a reuşit performanţa de a pune pe picioare „peste 60 de birouri pentru campania din 2018 a lui Navalnîi, întinse pretutindeni în Rusia, de la Vladivostok şi până în Sankt Petersburg”, pe fonduri strânse din campanii de crowdfunding şi din investiţii private.

„Încercăm să le impunem oamenilor o imagine în alb şi negru a lumii, forţându-i să se gândească la politică şi la viitorul ţării, forţându-i să aleagă o tabără. Eşti pentru Putin sau eşti pentru Navalnîi?”, explică Volkov una dintre abordările lor strategice.

Un as pe care mizează politicianul rus este contrastul izbitor dintre dinamica unei campanii de tip Navalnîi şi clasicile campanii prezidenţiale, „cu energii reduse”, ale lui Vladimir Putin, caracterizate prin absenţa dezbaterilor electorale şi prin apatia generală a contracandidaţilor în a acoperi electoral un teritoriu atât de vast, precum cel al Federaţiei Ruse.

Volkov este conştient de faptul că, practic, „nu există nicio şansă” ca numele lui Alexei Navalnîi să fie admis pe buletinul de vot în primăvara anului viitor. Însă tocmai acest fapt poate constitui un avantaj decisiv: „Ţinta campaniei noastre este de a crea o atmosferă în care este mai puţin profitabil politic pentru autorităţi să nu-l înregistreze pe Navalnîi pe lista candidaţilor, decât să-l înregistreze. Când toată lumea crede că singuru motiv pentru care lui Navalnîi nu i se permite accesul pe buletinul de vot este pentru că Putin se teme de el, atunci nu vor avea de ales decât să-l înscrie”.