Evacuarea acestor tabere, unde migranţii trăiesc în condiţii precare şi care au fost create în apropierea unui centru umanitar, a început la scurt timp după ora 4:00 GMT în nordul capitalei franceze.

Operaţiunea a fost efectuată de prefectura poliţiei, prefectura regiunii Ile-de-France, Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare (Ofii), oraşul Paris şi asociaţiile France terre d'asile şi Emmaüs.

Prefectura poliţiei şi prefectura Ile-de-France au declarat într-un comunicat comun că migranţilor "li se propune o soluţie de cazare provizorie", subliniind că taberele ilegale prezintă "riscuri semnificative pentru securitatea şi sănătatea ocupanţilor lor".

Evacuarea vizează circa "2.500 de persoane cel puţin", care vor fi găzduite în principal în săli de sport, potrivit secretarului general al prefecturii, Francois Ravier.

Această evacuare, a 34-a după iunie 2015 la Paris, era foarte aşteptată în condiţiile în care taberele, care s-au format în apropierea centrului umanitar pentru migranţi deschis în noiembrie, nu încetau să crească şi condiţiile de viaţă acolo se degradau, atât din punct de vedere sanitar, cât şi din punctul de vedere al tensiunilor comunitare.

Deschis în noiembrie 2016 la iniţiativa primarului socialist al Parisului, Anne Hidalgo, centrul umanitar pentru migranţi din Paris avea ca scop să pună capăt ridicării neîncetate de tabere ilegale în capitala franceză.

După desfiinţarea "Junglei" din Calais (nordul Franţei) în octombrie anul trecut, Parisul a devenit cel mai mare centru de tranzit pentru migranţii solicitanţi de azil.

În câteva zile, Ministerul de Interne francez urmează să prezinte măsuri privind azilul şi lupta împotriva imigraţiei ilegale.