"Aleksei a sosit la sediul Fondului de luptă împotriva corupţiei", organizaţia pe care el a creat-o pentru a denunţa corupţia în rândul elitelor politice, a anunţat pe Twitter purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmici, postând lângă mesaj o fotografie a lui Navalnîi.

Poliţia l-a transferat în ultimul moment într-un alt centru de detenţie, înainte de a-l pune în libertate, departe de camerele de filmat şi a presei.

În ajunul eliberării sale, poliţia a descins la sediul de campanie al lui Navalnîi din Moscova, blocând accesul şi confiscând calculatoare, afişe şi pliante de campanie.

Acest sediu este separat de cel al Fondului de luptă împotriva corupţiei al lui Navalnîi.

Persoana care asigura paza sediului pe timpul nopţii şi care se afla acolo în momentul descinderii poliţiei a fost spitalizată după ce a fost ţinta violenţelor din partea unui poliţist, care a spus că acesta a refuzat să prezinte actul de identitate.

Aleksei Navalnîi, care ar putea să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din martie 2018, a fost condamnat la o pedeapsă de 30 de zile de închisoare — pedeapsă ce i-a fost redusă apoi la 25 de zile — pentru că lansase un apel către ruşi să iasă în număr mare în străzi pentru a protesta împotriva corupţiei pe date de 12 iunie, de Ziua Rusiei.

Această manifestaţie, ca şi precedenta de la sfârşitul lunii martie, când Navalnîi a fost condamnat la 15 zile de închisoare, a fost marcată de sute de arestări.

Opozantul rus a fost vizat de mai multe acte de agresiune, inclusiv unul cu un dezinfectant verde ce i-a fost aruncat în ochi. După aceasta, Navalnîi a avut nevoie de un tratament oftalmologic în Spania. El face de asemenea obiectul mai multor dosare judiciare care au aparent ca obiectiv să-i diminueze ambiţiile politice.

Viitorul său politic rămâne incert, Comisia Electorală Centrală a decis în iunie că nu poate candida împotriva lui Vladimir Putin în martie 2018 din cauza condamnării în justiţie pentru deturnare de fonduri.