"Adversarul geopolitic suferă un declin şi susţine că parţial este vina ta. Congresmeni furioşi aplică noi sancţiuni, iar preşedintele lor afirmă că va promulga proiectul. Ce trebuie să facă o autocraţie în relansare? La Moscova, a venit vremea teoriei jocurilor geopolitice. Indiferent dacă Administraţia de la Kremlin crede propriile negări referitoare la ingerinţele în scrutinul prezidenţial din SUA, există un adevăr incontestabil: Rusia este acum cel mai mare adversar politic al Statelor Unite. Înţelegând că preşedintele Donald Trump este «legat şi de mâini şi de picioare», Moscova analizează opţiunile de ripostă. După tentativele de apropiere de Donald Trump, Rusia a revenit la realismul politic nemilos în funcţie de care îşi configurează identitatea politică şi începe să asume rolul de erou negativ", comentează Andrew Roth, editorialist al cotidianului The Washington Post, într-un articol intitulat"Kremlinul nu mai mizează pe Donald Trump, acum face planuri de ripostă la sancţiunile SUA".

Gândirea Rusiei este de genul - "bun, deci credeţi că noi suntem tipii cei răi; vom fi tipii cei răi, vom vedea dacă vă place sau nu" - explică analistul Konstantin Eggert.

"Decizia Rusiei de a expulza zeci, poate chiar sute de diplomaţi americani marchează prima ripostă faţă de sancţiunile americane, o acţiune a Moscovei imprevizibilă şi emoţională. Este o decizie apărută în urma frustrărilor unui lider rus care poate credea că preşedintele Donald Trump ar fi putut schimba totul, după care a observat că speranţele s-au pierdut în scandaluri şi acuzaţii. Conducerea Rusiei a mai fost furioasă pe Occident în trecut, dar foarte rar a manifestat atât de multă ură. Este mult mai rău decât acum câţiva ani, când tensiunile se accentuaseră din cauza revoluţiei prooccidentale din Ucraina, prezentată de televiziunile ruse drept o revoltă naţionalistă inspirată de fascism", explică The Washington Post.