Agenţia de presă saudită SPA, preluată de Reuters, a difuzat o declaraţie comună în acest sens a statelor arabe care au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul luna trecută şi au impus acestei ţări un embargou comercial şi în domeniul transporturilor.

În urmă cu 10 zile, statele arabe menţionate au transmis guvernului de la Doha o listă cu 13 condiţii pentru ridicarea blocadei. Printre acestea se numără şi închiderea postului de televiziune Al-Jazeera. Qatarul a făcut cunoscut că pretenţiile reprezintă un atentat la suveranitatea sa şi sunt făcute pentru a fi respinse.

Kuweitul şi-a asumat un rol de mediator în această criză diplomatică, al cărui motiv oficial este o declaraţie atribuită emirului Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, postate pentru scurt timp pe site-ul de internet al agenţiei naţionale de presă. Poziţia oficială a Qatarului este că site-ul de internet al agenţiei a fost atacat de hackeri.

Agenţia de presă kuweitiană KUNA a anunţat că cererea de prelungire a ultimatumului a fost făcută de emirul Kuweitului, şeicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Potrivit Reuters, care a preluat ştirea, KUNA nu precizează dacă guvernul de la Doha a respins ultimatumul, al cărui termen limită era duminică.

În aceeaşi zi, Egiptul a anunţat că miniştrii de externe ai celor patru state arabe aflate în conflict cu Qatarul se vor întâlni miercuri, la Cairo, pentru a discuta situaţia.