În aceeaşi zonă, 'pe o mare agitată', nava organizaţiei internaţionale Salvaţi Copiii a salvat circa 70 de migranţi care încercau să traverseze Marea Mediterană cu o barcă de mici dimensiuni, a anunţat Garda de Coastă italiană.

Această nouă tragedie are loc în momentul în care ministrul de interne italian Marco Minniti urma să primească marţi reprezentanţi ai ONG-urilor pentru a discuta despre noul cod de conduită pe care Italia doreşte să îl aplice în cazul acestor misiuni de salvare.

Acceptat de Bruxelles, noul cod prevede o serie de măsuri, inclusiv interdicţia ca navele organizaţiilor umanitare să intre în apele teritoriale libiene şi obligaţia de a primi la bord reprezentanţi ai poliţiei judiciare specializaţi în traficul de fiinţe umane.

ONG-urile sunt divizate în legătură cu acest cod de conduită, unele fiind dispuse să discute cu guvernul, în timp ce altele refuză orice formă de limitare.

Ministrul de interne italian a ţinut să atragă atenţia că nu va autoriza accesul în porturile italiene a organizaţiilor care nu semnează acest document.