În Gujarat, aproximativ 33.000 de persoane au fost evacuate din zonele inundate, în principal în districtul Banaskantha. Toate drumurile şi liniile de cale ferată din acea regiune au fost acoperite de apă, a raportat postul de ştiri NDTV.

În Rajasthan, statul învecinat, peste 200 de persoane din sate izolate au fost salvate cu elicoptere şi bărci.

Inundaţiile au fost provocate de ploile puternice din ultima săptămână. Biroul de Meteorologie din India prevede noi precipitaţii consistente în aceste regiuni până joi. Autorităţile locale se tem că şi alte zone vor fi inundate.Sezonul musonic din India, ce are loc din iunie până în septembrie, aduce adeseori ploi masive, care sunt vitale pentru agricultură, dar pot să provoace pagube uriaşe.

De la începutul actualului sezon musonic, cel puţin 64 de persoane au murit în Gujarat şi şapte în Rajasthan în urma unor incidente provocate de ploi.În Assam, unde 75 de persoane au murit până în prezent, situaţia începe să se amelioreze, a precizat un oficial de la National Disaster Management Authority (NDMA) din New Delhi.

Alte regiuni afectate de inundaţii sunt toate statele din nord-estul Indiei, partea de est a statului West Bengal, Orissa, centrul statului Utta Pradesh, Madhya Pradesh şi Uttarakhand.Potrivit datelor primite de NDMA, 225 de persoane au murit la nivelul întregii ţări între 1 iunie şi 21 iulie în incidente provocate de ploi şi alte 2,71 de milioane de persoane au fost afectate de aceste precipitaţii abundente.