UNHCR a explicat că a acceptat, în luna noiembrie, să ajute la organizarea transferului către SUA a unora dintre migranţi cu condiţia ca autorităţile de la Canberra să accepte intrarea pe teritoriul australian a solicitanţilor de azil care au rude în Australia.

''Acceptasem ca refugiaţii vulnerabili care au membri ai familiilor lor în Australia să fie în cele din urmă autorizaţi să se instaleze în această ţară. UNHCR a fost informat recent de Australia că aceasta îi refuză chiar şi pe aceşti refugiaţi'', a declarat într-un comunicat înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

Potrivit UNHCR, autorităţile australiene i-au informat pe refugiaţii respectivi aflaţi în tabere de detenţie în insula Manus, în Papua-Noua Guinee şi în insula Nauru din Pacific că singurele lor opţiuni sunt fie de a rămâne unde se află, fie de a pleca în Cambodgia sau SUA.

În numele luptei contra traficanţilor de persoane şi al necesităţii descurajării migranţilor care încearcă traversarea periculoasă către Australia, Canberra respinge sistematic ambarcaţiunile care încearcă să ajungă în mod clandestin pe ţărmul australian.

Imigranţii care ajung pe teritoriul australian, originari în principal din Afganistan, Sri Lanka sau Orientul Mijlociu, sunt trimişi pentru durate nedeterminate în tabere de detenţie.

Chiar dacă solicitările lor de azil sunt întemeiate, ei nu sunt autorizaţi să se instaleze pe teritoriul australian, poziţie care a fost reafirmată luni de Ministerul pentru Imigraţie de la Canberra.