Curtea Supremă din Catalonia, care a acceptat cererea de stabilire a paternităţii şi realizarea de teste pentru confirmare, a transferat responsabilitatea procedurii judecătoriei din Figueres (Girona), care va demara operaţiunile de exhumare după ce se va încheia programul cu publicul al muzeului.

Administratorii muzeului au organizat un dispozitiv special pentru a facilita procedurile complexe de exhumare a pictorului ale cărui rămăşiţe se odihnesc sub o lespede cu o greutate de peste o tonă. Fundaţia Gala-Dalí, care nu ştie cât timp vor dura operaţiunile, a anunţat că este interzisă intrarea în incintă a altor persoane decât cele ale corpului medicilor legişti.

Obiectivul exhumării rămăşiţelor pământeşti ale lui Salvador Dalí, autorizată de o judecătoare din Madrid, este cel de a extrage probe de ADN solicitate de o femeie, Pilar Abel, care pretinde că este fiica pictorului.În vârstă de 61 de ani, Pilar Abel, ghicitoare în cărţi de tarot, locuieşte în Figueres şi încearcă de mulţi ani să dovedească în instanţă că este fiica unică a celebrului artist. Potrivit declaraţiilor sale, care prezintă şi zone "de umbră", mama ei l-a cunoscut pe Dali atunci când lucra ca slujnică în casa unor prieteni ai pictorului, în staţiunea balneară Port-Lligat. Bunica ei i-ar fi dezvăluit identitatea reală a tatălui ei biologic. Mama ei i-ar fi confirmat apoi informaţia, în 2007 şi, potrivit spuselor sale, la acea confesiune au asistat câţiva martori.

Judecătoarea din Madrid a considerat că exhumarea este "necesară", deoarece "nu există alte rămăşiţe biologice, nici personale, pentru a efectua o comparaţie". Dacă paternitatea va fi dovedită, Pilar Abel Martinez va putea să demareze proceduri judiciare pentru a revendica partea ei de moştenire.Salvador Dali, un celebru artist suprarealist, a murit pe 24 ianuarie 1989 într-un spital din Figueres din Catalonia, la vârsta de 84 de ani, după o viaţă intensă şi trepidantă, alimentată de creaţiile sale artistice şi de numeroase extravaganţe. Extrem de bogat, dar cuprins de disperare, artistul şi-a petrecut ultimii şapte ani din viaţă trăind izolat în castelul său din Pubol, aflat la câţiva kilometri de Girona, înconjurat de surori medicale şi secretare. A fost înmormântat în oraşul său natal, Figueres.