Poduri rulante, detectoare de metale şi scanere pentru bagaje sunt operaţionale de la sfârşitul săptămânii trecute la Bruxelles Midi, care leagă capitala belgiană de Paris-Nord şi Amsterdam. Aceste măsuri au fost anunţate oficial miercuri de către ministrul de interne belgian Jan Jambon şi de către ministrul mobilităţii, François Bellot.

Celelalte două gări internaţionale unde controalele au fost întărite sunt Anvers-Central (Flandra, nordul Belgiei) şi Liege-Guillemins (Valonia, est).

Persoanele care doresc să călătorească cu trenuri internaţionale ca Thalys sunt supuse de acum unor controale ''aleatorii''.

Costul acestor dispozitive de securitate este de aproximativ 15,7 milioane de euro, potrivit agenţiei de presă Belga.

Au fost de asemenea instalate 400 de camere de supraveghere suplimentare.

La 21 august 2015, un jihadist de origine marocană, Ayoub El Khazzani, a deschis focul într-un tren Thalys care circula pe ruta Amsterdam-Paris, la puţin timp de la intrarea în Franţa, rănind grav un pasager.

De atunci, Bruxelles-ul a fost ţinta unui dublu atentat comis de atacatori kamikaze care şi-au revendicat apartenenţa la organizaţia Statul Islamic (SI) pe 22 martie 2016 şi care s-a soldat cu 30 de morţi şi peste 150 de răniţi.