"Aşteptăm un ca bombardier cu apă din Ucraina să ni se alăture... incendiile ar putea fi localizate şi aduse sub control în timpul zilei", a declarat un comandant al unei unităţi de salvare din Muntenegru, Zoran Babic, citat de presa locală.

După apelul repetat făcut de autorităţile din Muntenegru pentru asistenţă internaţională, elicoptere elveţiene şi bulgare, dar şi un avion din Israel, erau aşteptate să se alăture eforturilor locale miercuri.

Incendiile de pădure înregistrate în Peninsula Lustica au dus la evacuarea a peste 100 de turişti, iar oraşele învecinate Tivat, Herceg Novi şi Kotor au fost ameninţate de flăcări.

În Croaţia, pe coasta Adriaticii, 12 incendii au izbucnit duminică în satele din apropierea oraşului turistic Split, însă situaţia este pe cale de a reveni la normal, potrivit unei surse oficiale.

"Nu putem spune că (incendiile din regiunea Split) sunt stinse, dar sunt localizate', a declarat şeful pompierilor din Split, Ivan Kovacevic marţi seara, adăugând că nu a existat nici un pericol pentru locuitori sau pentru case.

Comandantul pompierilor croaţi, Slavko Tucakovic, a declarat că deşi mai multe incendii sunt încă active, situaţia este "sub control".

În Portugalia, principalele incendiile de pădure care au făcut ravagii în nordul ţării au fost aduse sub control în noaptea de marţi spre miercuri, însă peste 2.400 de pompieri erau încă pe teren miercuri dimineaţa.

Incendiul cel mai violent, izbucnit luni în regiunea Guarda, s-a apropiat de mai multe sate, de unde locuitorii au fost evacuaţi — fiind mobilizaţi peste 1.000 de pompieri.

În urmă cu o lună, un incendiu gigantic izbucnit la Pedrogăo Grande, în centrul ţării, s-a soldat cu 64 de morţi şi peste 250 de răniţi.