Preşedintele Emmanuel Macron susţine că noile măsuri sunt necesare pentru a permite forţelor de securitate franceze să prevină atentate după ce în Franţa a fost decretată starea de urgenţă, în urma atacurilor teroriste din noiembrie 2015.

Totuşi, propunerile au fost criticate de Avocatul poporului, de organizaţiile pentru drepturile omului şi de o asociaţie a judecătorilor francezi.

Legea a fost adoptată cu 229 voturi pentru şi 106 voturi contra, cel mai mare partid de opoziţie, Republicanii, votând pentru, iar senatorii socialişti şi comunişti opunându-se.

Actul normativ urmează să ajungă în Adunarea Naţională (camera inferioară), unde formaţiunea 'La Republique en Marche' deţine majoritatea.

Conform noii legi, prerogativele caracteristice stării de urgenţă, prin care autorităţile pot închide lăcaşuri de rugăciune unde sunt promovate idei extremiste sau pot introduce restricţii asupra libertăţii de circulaţie în cazul suspecţilor de terorism, sunt asimilate unei legi ordinare.

Conform prevederilor actuale, restricţiile asupra libertăţii de mişcare şi efectuarea de percheziţii pot fi folosite doar în cazuri de terorism şi fac obiectul autorizării judiciare şi apelului.