Într-o ştire difuzată duminică seara, agenţia turcă de presă Anadolu, preluată de Reuters, afirmă că 115 suspecţi, inclusiv oameni de afaceri, moaşe şi jurnalişti, au fost reţinuţi până în prezent în cadrul unor operaţiuni care au avut loc în provincia Tekirdag (nord-vest). Restul suspecţilor sunt căutaţi de poliţie.

Se crede că suspecţii ar fi utilizatori ai aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock, despre care guvernul turc afirmă că a fost folosită de către reţeaua clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi pe care Ankara îl face responsabil de orchestrarea tentativei de puci. Gulen a dezminţit orice implicare a sa în tentativa de lovitură de stat militară.

După puci, circa 150.000 de persoane au fost demise sau suspendate din funcţie în sistemul public şi în sectorul privat şi peste 50.000 au fost reţinute pentru presupuse legături cu puciştii. Măsurile i-au alarmat pe aliaţii occidentali ai Turciei şi organizaţiile pentru drepturile omului, care spun că preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, se foloseşte de tentativa de puci ca pretext pentru a combate disidenţa.

Potrivit guvernului turc, măsurile respective, luate în condiţii de stare de urgenţă impusă după tentativa de puci, sunt necesare din cauza gravităţii ameninţărilor cu care se confruntă şi că va discuta luni despre prelungirea stării de urgenţă.