O mare parte dintre civilii ucişi (40%) au murit în explozii provocate de atentate, mine şi dispozitive explozive improvizate (EEI), dintre care aproape unul din cinci în capitala Kabul, potrivit unui raport semestrial al Misiunii de Asistenţă a ONU în Afganistan (Manua).

În primele şase luni ale anului 2017, atentatele sinucigaşe şi atacurile complexe — între care unul cu vehicul capcană care a deschis calea unui comando înarmat — au provocat moartea a 259 de civili afgani, în timp ce 892 au fost răniţi, o creştere de 15% faţă de 2016.

O mare parte dintre aceste victime a fost înregistrată în atacul sinucigaş cu camion comis în cartierul diplomatic din Kabul pe 31 mai, care s-a soldat cu 92 de morţi, potrivit ONU, cu 150 potrivit preşedintelui Ashraf Ghani, şi cu 500 de răniţi, ''fiind cel mai sângeros incident din 2001'', notează Manua.

Potrivit raportului, în aceste atacuri şi-au pierdut viaţa 174 de femei, o creştere de 23%, şi 436 de copii, o creştere de 9%, ceea ce indică faptul că aceste categorii sociale sunt din ce în ce mai afectate de minele terestre şi raidurile aeriene care vizează poziţiile insurgente, talibanii şi gruparea jihadistă Statul Islamic.

Un indiciu că acest conflict se extinde este creşterea numărului de victime civile în 15 din cele 34 de provincii afgane, odată cu recrudescenţa atacurilor comise de insurgenţi, inclusiv în lunile de iarnă, din ianuarie până în martie.

Cele mai afectate sunt Kabul, Helmand, Kandahar, Uruzgan (sud), Nangarhar (est), Herat şi Faryab (vest), Laghman (centru) şi Kunduz şi Farah (nord).

Manua atribuie încă o dată majoritatea acestor victime, morţi şi răniţi, forţelor antiguvernamentale şi apreciază că bilanţul este creştere cu 12%.