Irak: Peste un milion de persoane au fugit din Mosul, dintre care 825.000 sunt încă strămutate

Irak: Peste un milion de persoane au fugit din Mosul, dintre care 825.000 sunt încă strămutate
Sursa: www.agerpres.ro Foto: reuters 14.07.2017 18:36
Peste un milion de persoane au fugit din oraşul irakian Mosul de la începutul luptelor în octombrie şi mai mult de 825.000 încă nu s-au întors acasă, a anunţat vineri, la Geneva, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), citată de AFP.

Până "la 13 iulie, un total de 1.048.044 de persoane (174.674 de familii)" au fugit din părţile de est şi de vest ale oraşului Mosul, a precizat OIM într-un comunicat, adăugând că "printre ele, peste 825.000 (137.000 de familii) erau încă strămutate".

"Potrivit colegilor noştri care operează la Mosul, ieri a fost ziua când totalul (persoanelor) strămutate din cauza activităţilor din estul şi vestul oraşului a depăşit un milion - toate cifrele fiind cumulate - de la ofensiva lansată în octombrie pentru a recuceri Mosulul" de la gruparea Stat Islamic, a confirmat purtătorul de cuvânt al OIM într-un briefing de presă.

În 2014, oraşul Mosul, situat pe malul fluviului Tigru, în nordul Irakului, număra aproximativ două milioane de locuitori.
După mai multe luni de lupte grele, autorităţile irakiene au anunţat luni victoria împotriva jihadiştilor grupării Stat Islamic care controlau Mosul din iunie 2014, dar fiind aproape imposibil accesul în centrul vechi, unde continuau operaţiunile de deminare.

În ciuda acestui fapt, locuitorii alungaţi de lupte încearcă să treacă barajele pentru a se întoarce la locuinţele lor.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI