Beijingul respinge criticile străine după moartea disidentului Liu Xiaobo

Beijingul respinge criticile străine după moartea disidentului Liu Xiaobo
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap.com 14.07.2017 10:46
Beijingul a respins vineri "declaraţiile deplasate" ale mai multor ţări străine cu privire la moartea în detenţie a disidentului Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, afirmând că este vorba despre o "afacere internă" chineză, transmite AFP.

"China este un stat de drept. Tratamentul dosarului Liu Xiaobo ţine de problemele interne chineze, iar ţările străine nu sunt în poziţia de a face declaraţii deplasate", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Geng Shuang, citat de agenţia Xinhua.

"Lansăm un apel ţărilor în cauză să respecte suveranitatea justiţiei chineze", a adăugat el, la o zi după decesul opozantului politic care s-a stins din viaţă din cauza unui cancer hepatic la câteva săptămâni după ce fusese plasat în libertate condiţionată într-un spital din nord-estul ţării.

Liu Xiaobo, 61 de ani, a petrecut peste opt ani în detenţie, condamnat pentru "subversiune".

Mai multe ţări au adus un omagiu luptei sale în favoarea democraţiei şi drepturilor omului, Comitetul Nobel acuzând la rândul său Beijingul că poartă "o gravă responsabilitate" în decesul acestuia.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI