Juncker şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-au deplasat la Kiev pentru un summit de o zi cu Poroşenko, după ratificarea finală a unui nou acord comercial, care a înfuriat Rusia.

''Ceea ce noi cerem este intensificarea luptei împotriva corupţiei, deoarece corupţia subminează toate eforturile pe care această mare ţară le întreprinde'', a declarat Juncker într-o conferinţă de presă comună. ''Rămânem foarte preocupaţi'' pe această temă, a mai spus el.

Criticile sugerează faptul că s-ar putea ca delegaţia UE să fi adoptat o poziţie mai dură decât se aştepta în negocierile considerate a fi în mare măsură optimiste, după confirmarea, marţi, a unui acord de asociere pentru strângerea relaţiilor politice şi comerciale.

Guvernul prooccidental de la Kiev a căutat să impulsioneze relaţiile cu UE de la înlăturarea, în 2014, a preşedintelui Viktor Ianukovici, sprijinit de Moscova, procedând la reforme în schimbul unui ajutor de miliarde de dolari şi a unui nou acord cu UE privind ridicarea vizelor de călătorie.

Dar aliaţii Ucrainei şi-au exprimat în mod repetat preocuparea că interesele şi practicile corupte rămân înrădăcinate, în parte datorită unui stat de drept firav.

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), principalul susţinător financiar al Ucrainei, au cerut crearea unei instanţe anticorupţie speciale, dar Juncker a afirmat că la summit a fost convenită o nouă soluţie. ''Astăzi, noi am convenit că, dacă Ucraina va înfiinţa un birou special consacrat acestui subiect, atunci va fi suficient'', a spus Juncker.

Potrivit lui Mihailo Jernakov, expert jurist din cadrul asociaţiei neguvernamentale RPR (Reanimation Package of Reforms), acordul va fi o mare dezamăgire pentru cei care militează pentru o mai mare responsabilitate în sistemul de justiţie. ''Nu există nici o modalitate ca un birou din vreo instanţă să fie independent ca o instanţă separată. Aceasta nu va ajuta'', a declarat Jernakov pentru Reuters.

În timp ce aderarea Ucrainei cu drepturi depline la UE rămâne un obiectiv îndepărtat, Poroşenko a subliniat că ţara sa speră că se va integra mai mult prin aderarea sa la uniunea vamală şi la spaţiul Schengen.

''Începând de astăzi, este important de a începe punerea la punct a unei foi de parcurs pentru îndeplinirea visurilor noastre'', a spus Poroşenko în conferinţa de presă comună.