Cele trei ţări au condamnat cu fermitate lansarea de săptămâna trecută a unei rachete balistice cu rază intercontinentală, în timpul unei conferinţe video la care au participat înalţi oficiali. Acţiunea a avut ca scop împărtăşirea de informaţii cu privire la ultimele provocări din partea Phenianului şi discutarea unor contramăsuri.

Coreea de Sud, SUA şi Japonia au subliniat faptul că lansarea rachetei balistice din 4 iulie a încălcat în mod clar rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi impune sancţiuni asupra Phenianului. Totodată, dezvoltarea armelor de distrugere în masă de către regimul nord-coreean reprezintă "o ameninţare gravă la adresa păcii şi stabilităţii globale".

Puterile regionale au reafirmat importanţa coordonării pentru a obţine denuclearizarea "completă şi ireversibilă" a Peninsulei Coreene şi pentru a convinge Coreea de Nord să înceteze provocările şi să revină la masa tratativelor.

La discuţiile de miercuri, Coreea de Sud a fost reprezentată de Chang Kyung-Soo, şeful interimar al ministerului de planificare a politicilor. Au mai fost prezenţi David F. Helvey, secretar adjunct al Apărării din SUA, şi Satoshi Maeda, director general pentru politica de apărare a Japoniei.

Săptămâna trecută, televiziunea de stat nord-coreeană a transmis că liderul Kim Jong-un a solicitat efectuarea unui test cu rachetă balistică intercontinentală, care a avut succes. Racheta de tip Hwasong-14 a atins o altitudine de 2.802 kilometri, atingându-şi ţinta cu precizie după un zbor de 39 de minute, pe o distanţă de aproximativ 933 de kilometri.

Potrivit unui comunicat de la Phenian, "Coreea de Nord este capabilă să ţintească orice regiune din lume şi în acest fel pune capăt ameninţării prezentate de Statele Unite, asigurând pacea şi securitatea în Peninsula Coreeană şi în întreaga regiune".