''ONU estimează că între 30.000 şi 50.000 de persoane au rămas blocate în oraşul Raqqa'', faţă de aproape 100.000 la sfârşitul lunii iunie, a explicat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) într-un comunicat. Cifrele sunt incerte din cauza problemelor de acces în oraş.

În contextul în care în oraş stocurile de apă, medicamente şi alte produse esenţiale se epuizează, situaţia umanitară ''se deteriorează rapid '', avertizează UNHCR, care consideră că civilii trebuie să aibă posibilitatea să iasă din oraş în condiţii de deplină securitate.

Agenţia ONU anunţă printre altele că a deschis un nou coridor de aducere a ajutoarelor din Alep la Qamichli (nord-est de Raqqa), în scopul de a le acorda asistenţă celor circa 430.000 de persoane din provincia Raqqa.

''Deschiderea rutei care leagă Alepul de Manbij şi Qamichli este un progres'', a afirmat UNHCR, care subliniază că ruta a fost închisă timp de doi ani.

Un prim convoi cu trei camioane a ajuns la Qamichli pe 29 iunie, urmat de alte două convoaie pe 4 şi 10 iulie. Un al patrulea convoi era pe traseu marţi.

SI a preluat controlul asupra oraşului Raqqa în 2014, transformând de fapt oraşul în ''califat'' autodeclarat. Circa 300.000 de civili trăiau la Raqqa, dintre care 80.000 de persoane strămutate, provenite din diferite regiuni ale Siriei, când gruparea Stat Islamic a preluat controlul asupra oraşului.