"Procesul", una dintre cele mai traduse cărţi din literatura de limbă germană, tratează subiecte precum frustrare şi sentimentul de alienare, spunând povestea unui bărbat care este arestat de o autoritate îndepărtată şi inaccesibilă, fără ca natura crimei sale să îi fie dezvăluită vreodată lui sau cititorului.

Cartea a fost scrisă în 1914, când Kafka a trecut printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoţional, după despărţirea de logodnica lui, Felice Bauer, în hotelul Askanischer Hof, care se află vizavi de muzeul Martin-Gropius-Bau.

"Pentru noi este o încântare să putem expune manuscrisul atât de aproape de locul care a declanşat scrierea lui", a declarat Ulrich Raulff, directorul Arhivei Literare din oraşul Marbach.

Această instituţie a reuşit să achiziţioneze manuscrisul la o licitaţie organizată în 1988 cu ajutorul unor donaţii şi finanţări de stat, cu o sumă record pentru acele timpuri — 3,5 milioane de mărci germane (echivalentul a 2 milioane de dolari).

Manuscrisul, note explicative, filmul regizat pe baza acestui text în 1962 de regizorul american Orson Welles şi fotografii din colecţia Klaus Wagenbach vor putea fi admirate de vizitatori până pe 28 august.