Localnicii din districtul libian Tajoura afirmă că de la sfârşitul săptămânii trecute, cadavrele continuă să ajungă pe plaje. Unele sunt parţial mâncate de câinii vagabonzi, a afirmat un oficial al pazei de coastă. 

Bilanţul tragic urmează probabil să crească, deoarece ambarcaţiunile improvizate duc peste 100 de imigranţi fiecare, cu intenţia de a ajunge doar până în apele internaţionale. Mai multe bande de infractori au transformat într-o industrie profitabilă transportul cu bărci de cauciuc în stare proastă, supraîncărcate cu pasageri.

După ce ies din apele teritoriale ale Libiei, refugiaţii sunt preluaţi de echipaje de urgenţă, de marina italiană şi de diverse grupuri de voluntari şi duşi în siguranţă în Italia. Luni, au fost luaţi la bordul unor astfel de nave circa 5000 de migranţi, a anunţat un purtător de cuvânt al pazei de coastă italiene. 

Anul acesta, până la 21 iunie, aproximativ 72.000 de imigranţi au reuşit să ajungă în Italia, cu aproximativ 20% mai mulţi decât în perioada corespunzătoare din 2016. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, circa 2000 de oameni au murit în 2017 încercând să traverseze Mediterana. Numărul total al celor care au intrat în Europa s-a înjumătăţit însă faţă de anul trecut, după ce traseul prin Grecia a fost blocat în urma unui acord între Uniunea Europeană şi Turcia.