Disputa din regiunea Golfului a erupt la începutul luni iunie, când Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au rupt relaţiile cu Qatarul, pe motiv că ar finanţa grupările extremiste şi ar sprijini Iranul. Toate aceste acuze au fost respinse de Guvernul de la Doha.

Ministrul de Externe al EAU a afirmat că disputa poate să fie rezolvată pe cale diplomatică doar dacă Doha nu va mai finanţa extremismul şi terorismul.

”Nu vrem mediere din partea europenilor şi nu cred că europenii vor să fie mediatori. Ei ar trebui să pună presiune pe Qatar. Dacă Qatarul se va lăsa ghidat de înţelepciune, vom avea nevoie de un sistem de control şi de garanţii”, a susţinut Gargash, fiind de părere că doar atunci Statele Unite şi UE ar trebui să joace rolul de garanţi.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain, care boicotează Qatarul pentru presupusa susţinere a terorismului, au formulat o serie de 13 solicitări adresate Guvernului de la Doha, cerând inclusiv închiderea unei baze militare turce din ţară, oprirea televiziunii Al Jazeera, sistarea legăturilor cu Iranul şi predarea tuturor teroriştilor.

Qatarul are la dispoziţie un termen de zece zile pentru a lua măsurile cerute de cele patru state, însă autorităţile de la Doha au declarat că cererile formulate de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain sunt nerezonabile şi reprezintă o încălcare a suveranităţii naţionale a Qatarului.