La câteva ore după plecarea de pe castele libiene, barca lor pneumatică a fost interceptată de traficanţi care au furat motorul ambarcaţiunii. "Foarte repede, barca deja supraîncărcată a început să ia apă, înainte de a se scufunda", a povestit Flavio Di Giacomo, citând relatarea celor doi supravieţuitori sudanezi cu care OIM a putut intra în contact.

Cei patru supravieţuitori, recuperaţi de pescari libieni nu au fost aduşi la ţărmul Libiei, ci încredinţaţi unei alte ambarcaţiuni care transporta migranţi, găsită în drumul lor, a mai povestit purtătorul de cuvânt al OIM.

Flavio Di Giacomo a precizat că organizaţia sa a putut confirma relatarea celor patru supravieţuitori confruntând-o cu faptele povestite de migranţii aflaţi în a doua ambarcaţiune. Aceasta a fost salvată în urma intervenţiei navelor pazei de coastă italiene şi toţi migranţii au fost transportaţi spre Sicilia, unde au ajuns luni în portul Palermo cu peste 1.000 de persoane salvate în ultimele zile.

OIM, prezentă la fiecare sosire a migranţilor într-un port italian, a putut atunci să discute cu cei doi sudanezi care au povestit noua tragedie petrecută în Marea Mediterană.

De la 1 ianuarie, aproape 1.828 de persoane şi-au pierdut viaţa în încercarea de a traversa Mediterana pentru a căuta un viitor mai bun, potrivit ultimului bilanţ întocmit de această agenţie a Naţiunilor Unite.

În total, peste 65.000 de persoane, printre care mii de femei şi copii, au ajuns de la începutul anului pe ţărmul italian, mai scrie AFP.