Martin Schulz vizează postul de cancelar, dar partidul său înregistrează pierderi în sondaje după creşterea consemnată imediat după desemnarea sa în fruntea SPD, în ianuarie.

SPD intenţionează ca, prin aceste propuneri, să aşeze justiţia socială în centrul campaniei sale, dar votanţii par mai preocupaţi de securitatea naţională şi de integrarea refugiaţilor, sondajele plasându-i detaşat în frunte pe conservatorii cancelarului Angela Merkel, la distanţă de peste 10 procente.

Potrivit liderului SPD, planul partidului său înseamnă că familiile cu venituri mici şi medii vor plăti impozite totale cu 15 miliarde de euro mai puţin în fiecare an.

''Vom reduce povara fiscală pentru veniturile mici şi medii şi vom sprijini familiile'', a declarat Schulz în faţa jurnaliştilor. ''Propunerea noastră este bună nu doar pentru Germania, ci şi pentru Europa'', a adăugat liderul social-democrat, apreciind că planul va contribui la stimularea cererii interne şi la absorbirea mai multor importuri din alte ţări europene.

Potrivit lui Martin Schulz, SPD îşi propune să crească impozitul maxim pe venit de la 42% la 45%, ridicând în acelaşi timp pragul de la care acesta se va aplica la 76.000 de euro, de la 54.000 de euro.

Social-democraţii mai doresc şi înlocuirea impozitului unic cu reţinere la sursă pe câştigurile de capital cu un sistem în trepte, astfel încât veniturile din muncă şi cele din capital să fie impozitate din nou în mod egal.

Introdus în 2009 de fostul ministru social-democrat de finanţe Peer Steinbrueck pentru a ajuta la combatarea evaziunii fiscale spre ţări ca Elveţia şi Luxemburg, acest impozit este stabilit la nivelul de 25% din câştigurile de capital.

Martin Schulz a mai spus că SPD îi va excepta pe cei cu venituri mici şi medii de la 'taxa de solidaritate' de 5,5% introdusă de Germania după reunificarea din 1990 pentru a susţine landurile mai sărace din est, şi care aduce anual peste 15 milioane de euro la buget.

În planul SDP mai intră şi investiţii de 30 miliarde de euro pe următorii patru ani pentru infrastructura şcolară şi rutieră, a mai precizat Schulz.

Se aşteaptă ca propunerile fiscale ale SPD să fie discutate şi adoptate la congresul ce va avea loc duminică.